Telefon

774036344

E-mail

kozorozik@seznam.cz

Otevírací doba

Po - Pá: dle objednání

Už nějaký čas jsem velký pozorovatel příběhů a přiznám se, že nad některými mi zůstává nejen rozum stát. Místy mám i ústa dokořán a nestačím se divit, co vše je možné.

Většinou je v příbězích více účastníků. Někteří jsou přímými účastníky událostí, které se dějí. Tedy jsou přímo u situace přítomni a tam se dělí …někteří jsou aktéry a jiní zase pozorovateli. Slyší a vidí děj, mohou do něho vstoupit se svou troškou do mlýna. Mohou ovlivnit úhel pohledu za předpokladu, že aktéři o názor, pohled, příspěvek, myšlenku stojí.

A tady se nám může rozjet spousta zvláštních, zajímavých věcí. Jak je možné, že když se situace přímo účastní dva lidé…vedou rozhovor, dialog, vznikají dvě verze o stejné situaci, když se o ní mluví dál?? U nás v městečku se vždy říkalo….“Jó holka…to si v Suchovršicích prdneš a na Sychrově Ti řeknou, že ses posrala!“

No, dvě strany a dva různé pohledy na věc (Nedejž Bože těch stran a názorů více). Nikdo netuší, co a čím si dotyčný prošel, na základě čeho bylo vyhodnoceno, mylně pochopeno a jakou optikou se účastník události na věc dívá. Pokud se dívá skrze zraněnou duši a pocit oběti…bude vidět, všichni mi chtějí ublížit a jeho prezentace bude vypadat a poukazovat na situaci jako, že „Já chudák!“

Když si nasadí růžové brýle, může to vypadat, že nad situací, vztahem, stavem mává rukou a s úsměvem na rtu situace přechází, protože třeba nechce domyslet, co bude následovat a co z dlouhodobě neřešené situace může vzniknout. Brýle jménem „Kritika“ směřují do stavu, vše se bere osobně!

Pokud jsou dva jedinci naladěni na stejnou tóninu, jedou stejný rytmus, nastává tolik vzácná shoda.

A teď čistě hypotetická věc….jeden účastník vypráví o prodělané, prožité situaci a jeho postava tam vlastně vypadá tak trochu blbě a v celém vyprávění vypadá jako ten špatný….zamyslí se a událost si tak trochu poupraví, aby vypadal lépe, aby ze situace nevyšel jako padouch, blbec, manipulant. Někteří odvážlivci jdou i dál a poupraví celou událost, změní pár slov, použijí ten správný tón k výsledku…politováníhodný!! Zmanipulovaný posluchač si udělá názor(Zajímavé je, že vůbec nemusí tušit, že v nějaké manipulaci hraje jednu z postav). Kladný či záporný(dle citové vazby k jedinci)….prezentace jede, šíří se dál a je naprosto jasná na základě toho, jaký směr si v sobě zvolil. A tak se vyprávění o-pravdě stalo lehce zavádějícím.

A můžeme slyšet i větu… „ale tak se to opravdu stalo!!!“

Odvážné tvrzení, jde vždy pouze o vlastní „opravdu“ vypravěče!

Potom tu jsou tací, kterých se situace přímo týká a oni z nějakých důvodů neslyší informaci. Jenže oni nechtějí ani vidět…nevidím, neslyším a tudíž problém není, neexistuje?nemusím to řešit? Tak to mi přijde přinejmenším zvláštní a zde si trénuji RESPEKT k tomu, že někdo jiný to může mít naprosto jiné, odlišné než já! Říká se tomu svobodná vůle, volba!

Můžete vidět, že se dotyčný řítí do pekel, ale pokud varování a zvednutý prst nevidí, výstražné houkačky neslyší….pokud byste pokračovali, budete páchat dobro a to se od vás patrně nechce a ani neočekává….takže zacouvejme do boxu vážení, byť to můžeme vidět, cítit, myslet sebelíp…..druhá strana není momentálně na příjmu!

A další skupinou jsou „telátka“! Použila jsem tento příměr, abych podtrhla čistě hypotetický příběh. Telátko touží někomu a někam patřit, touží se zavděčit. Přijme tedy „opravdy“ odkývá, co se po něm chce a nezamýšlí se nad tím, kam to směřuje. Slepá důvěra. Ono telátko je ve stínu a pod ochranou….chrání ho statná kráva! Nemůže se mu přece nic stát. Opravdu?

Jenže ….my si tu o-pravdu odžíváme zákony srdce, příběhy duší a v neposlední řadě zákon nejdůležitější a tím je zákon příčin a následků. Každý svého štěstí strojvedoucím anebo taky jak zaseješ tak sklidíš….a teď se můžeme všichni, vážení přátelé, kolem sebe rozhlédnout a především obdělávat svá pole! Než se vrhneme na pole cizí. U toho si také dejme ruku na hrudník…oblast srdce …a můžeme zapřemýšlet, kde a kdy jsme se stali účastníky zájezdu zvaného „Opravda“

Mějme se báječně i s veškerým uvědoměním, které v tuto chvíli přichází….s láskou Pavka

Pokud se rozhodnete podpořit mou písemnou tvorbu finančním darem, zašlete jakoukoli částku na č.ú.7861060277/0100…

Doporučené články